Vorige week heb ik weer examen gedaan. Ik heb mezelf uitgedaagd de dingen aan te gaan die ik nog niet zelf deed.
Op school werken we in de studio, maar thuis hebben we geen plek voor een vaste studio. Nu heb ik dat nooit een probleem gevonden omdat ik houd van buiten fotograferen en het gebruiken van natuurlijk licht. De reden dat ik toch iets wilde bedenken om studio foto’s te maken is het toch vaak wisselende weer en meer keuze voor mijn klant. Daarbij komt nog dat ik het erg leuk ben gaan vinden en er zoveel mogelijk is met extra licht. Maar dan wel op mijn manier, niet tig lampen die haast niet te vervoeren zijn, maar mijn eigen bescheiden reportageflitser op statief, de flitser op mijn camera en een mooie egale achtergrond.

Ik heb vorig jaar meerdere series zakelijke portretten gemaakt. Dat kan erg goed buiten maar is dan seizoensgebonden. Juist om die reden wil ik het binnen kunnen doen. Tot nu toe vonden mijn klanten een stenen muur of juist het groen van buiten erg mooi als achtergrond maar het kan me ook voorstellen dat er bedrijven zien die graag een egale zwarte of witte achtergrond willen. Zwart oogt chique en tegelijk mooi stoer.
Ik heb buiten gemerkt dat het heel vaak toch net droog blijft gelukkig maar als het te koud is krijg je ook snel verkleuring in het gezicht en voor mensen is het dan niet prettig.

Wat betreft de honden was ik altijd overtuigd van buiten, spelend en rennend door de weide, het water of bos. Dat vind ik nog steeds heel leuk en ik houd van het vele groen in de foto’s. Tot ik foto’s tegenkwam van honden in een studio die ik geweldig vond. Het kon me goed voorstellen dat mensen hun hond heel graag zo laten vastleggen.
Voor honden lijkt het me het fijnst thuis te zijn, lekker vertrouwd. Met de spullen die ik nu heb kan ik gewoon bij de mensen langs. Ik heb de mogelijkheid het thuis op te zetten als iemand dat prettiger vind en ik kan het zelfs buiten opzetten.

Ik heb nu een mobiele studio en ben gaan kijken of het met mijn losse reportageflitser en de flitser op mijn camera haalbaar is goede portretten te maken.  
Ik heb voor mijn examen gekozen voor honden omdat ik dat heel erg leuk vind en het ook een extra uitdaging is. Mensen kan je toch makkelijker vragen een bepaalde positie in te nemen.
Onze leraar was zeer positief over mijn mooie presentatie en gaf aan dat ik in korte tijd een grote sprong gemaakt heb door dit aan te pakken. Juist door dit flitsen aan te grijpen en op deze manier te gaan werken. Het is beloond met een 8, een cijfer om trots op te zijn! Hij verwacht dat ik een ontzettende sprong ga maken als ik hierin door ga en zei dat ik hard gewerkt heb in korte tijd. Ik ga hier zeker in door want er is zoveel mogelijk en ik heb er zin in om alles verder uit te gaan werken.

Het examen bestond uit 3 modules. Naast de honden heb ik een serie Amaryllis foto’s gemaakt, ook in mijn mobiele studio. Deze foto’s zijn gemaakt met het idee ze over een gehele wand te plaatsen zodat je in een bedrijf een geheel krijgt of thuis een wand speciaal kan maken wat een unieke sfeer geeft in je interieur.
Voor de 3e serie ben ik met de flitser op pad gegaan buiten. Ik wilde rijp fotograferen en dacht in de decembermaand dat dat wel goed zou komen. Dat viel tegen! 2x had het gevroren en kon ik op pad. ‘S morgens vroeg in het donker ging ik richting het bos vlakbij ons huis. Maar de rijp was minimaal en wat had ik koude handen, mijn haar was bevroren en ik vroeg me af hoe ik dit onderwerp had kunnen bedenken. Toch heb ik doorgezet en mooie foto’s weten te maken. Ik wilde een ander effect en daarom ging ik flitsen in het donker. Ik heb een serie gemaakt van 3 donkere foto’s en 3 foto’s ’s morgens toen het al licht was. Als er meer vorst geweest was had ik een geheel donkere serie kunnen maken om mezelf ook hierin eens uit te dagen het anders te doen.
Al met al vond ik de combinatie ook juist erg mooi en de leraar gaf ook aan dat de serie prachtig is geworden en de compositie zeer goed.

De Amaryllis en vorst serie is al te zien op Instagram en op Facebook en LinkedIn staan ook de voorbeelden hoe de Amaryllis serie eruit ziet in een interieur. In deze opdracht heb ik de sauna als klant voor ogen gehad en daarom het sauna achtige interieur gekozen. Ook mijn keuze voor het warme rood en de mooie vormen van de Amaryllis is op dat idee gebaseerd.

We gaan nu alweer het laatste half jaar van deze Vakopleiding in. Het eindexamen is het organiseren van een expositie. Met een opleiding als deze is het gewoon jammer als het straks afgelopen is.

Alle foto’s komen natuurlijk ook op mijn website maar ik heb weer wat plannen voor mijn site die ik eerst verder uit wil werken. Zodra het zover is horen jullie het zeker ?