Blog

Regelmatig schrijf ik een blog over mijn ervaringen tijdens mijn opdrachten of wat me bezighoudt rondom Z!E. Zo krijg je een idee wat ik zoal meemaak en hoeveel afwisseling er steeds weer is. Soms kan ik nog niet geloven dat dit werkelijk mijn werk is.
Ik geniet er volop van!

Mijn portfolio Beeldend Bedrijf

Mijn portfolio Beeldend Bedrijf

Het lijkt me leuk wat meer te vertellen over dit onderdeel van mijn vak. We kennen allemaal de websites die niet uitstralen wat je tegenwoordig mag verwachten. Smaak is natuurlijk altijd een belangrijk punt maar kwaliteit is eigenlijk waar het om gaat. Als het er goed uit ziet, ook al is het niet mijn smaak, dan zal ik niet gelijk afhaken. Die neiging heb ik wel als het onprofessioneel oogt.
Een website bestaat zeker niet alleen uit foto’s. Een goede opmaak, het lettertype en een o.a. een mooi logo doen ook erg veel. Als de basis goed is kunnen professionele foto’s veel verschil maken. Mensen zijn visueel ingesteld en lezen vaak de tekst deels maar de afbeeldingen ziet men eigenlijk automatisch en geven de kijken gelijk een bepaalde indruk.

Inmiddels heb ik voor vele bedrijven mogen fotograferen. Ik kies bewust voor offertes op maat zodat er voor ieder bedrijf mogelijkheden zijn.
Ik lever een ruime serie foto’s die overal voor ingezet mogen worden. Naast je website kan het bijvoorbeeld voor social media, brochures of mailingen gebruikt worden. Wil of heb je geen website dan kan je een serie laten maken voor social media of bijvoorbeeld drukwerk.

Gemiddeld fotografeer ik 1,5 tot 2 uur voor een complete serie van het pand van buiten en binnen. Een aantal producten en/of dieren met daarnaast nog foto’s van personeel wat aan het werk is. Zo krijgen mensen die je website of social media bekijken een goed beeld van de sfeer. De drempel om binnen te stappen of contact op te nemen is hierdoor lager.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je ook portretten van je personeel wilt of puur foto’s van je producten. We bespreken de wensen en juist de afwisseling in bedrijven en wensen van mensen zijn erg leuk.

Vorige jaar had ik een klus waarbij ik Noord Holland door mocht om bij 6 bedrijven hun product te mogen fotograferen, dit ging om een bedrijf wat prachtige Aquariums levert en juist het fotograferen van de aquariums bij de klanten gaf een goed beeld van de vele mogelijkheden en het resultaat.
Ook loopt er een klus van zo’n 2 jaar waar ik wekelijks de sloop en inmiddels opbouw fotografeer van een nieuw gemeentehuis. Totaal anders maar fantastisch om te doen.

Ik merk dat ook bedrijven aan de andere kant van Nederland me benaderen. Dit omdat mijn foto’s hun erg aanspreken. Een mooi compliment waar ik erg blij mee ben!

Wil je eens kennismaken of vrijblijvend een prijsopgave neem gerust contact op.

Ontwikkelen en blijven leren

Ontwikkelen en blijven leren

​Je blijft je vanzelf ontwikkelen in de fotografie. Je ziet dingen en wil het uitproberen maar ook simpelweg door te fotograferen. Ik leer eigenlijk steeds bij en ontdek wat voor mij het beste werkt en bij mij past.

Nu kwam er de laatste maanden weinig van extra fotograferen. Ik had mijn handen vol aan de vaste opdrachten en de kinderen thuis.
Gelukkig kwam het bijzondere winterweer net in ons weekend aan zee en kon ik er fijn op uit. Lekker het strand over en de duinen in. Deze foto is gemaakt op het strand. Prachtig om te zien hoeveel verschillende patronen er ontstonden door het zand, de sneeuw en de wind.

In de opleidingen aan de fotovakschool heb ik veel geleerd en daarom heb ik nu gekozen voor een training op maat. Alles wat ik nog wil verbeteren of uitbreiden qua kennis heb ik doorgegeven en gaan we nu stap voor stap behandelen.
Eind vorig jaar heb ik een nieuwe camera aangeschaft. Het schijnt de beste systeemcamera van dit moment te zijn en ik wil er alles van weten. Daar start ik vrijdag mee, ik kijk er naar uit!

Als we de voorspellingen moeten geloven komt het voorjaar er alweer aan. Straks weer het frisse groen vastleggen. Dat blijft mooi en daar kan ik altijd van genieten! 

Weer een jaar voorbij!

Weer een jaar voorbij!

Inmiddels bestaat Z!E ruim 2 jaar en realiseer ik me wekelijks wel een keer hoe bijzonder en fijn het is dat het zo lekker loopt.

Dit jaar heb ik bijna alleen maar bedrijven gefotografeerd en enkele hondenshoots. Ik ben Z!E gestart als dierenfotograaf en nog steeds vind ik het geweldig om dieren vast te mogen leggen. Ze zijn altijd zichzelf en het kost soms wat tijd maar dan staan ze er ook prachtig op. De tijd neem ik graag juist ook omdat ik het zo fijn vind dat een hond ook vaak doet waar hij zin in heeft.

Er zijn dit jaar vele bedrijven mijn lens gepasseerd en ik merk dat dit echt is wat bij me past. Het ter plekke kijken wat de juiste positie is en een combinatie van het pand, de omgeving, de werknemer en soms het dier is erg afwisselend en leuk. Daarnaast is het heel mooi om te zien wat mijn foto’s doen met een website of reclame op social media of in brochures. Inmiddels heb ik kunnen investeren in apparatuur waardoor ik weer een sprong kan maken.

Ik ben Z!E met vertrouwen gestart maar ook zeker als een soort van wens waarbij ik heel realistisch ben. Ik wil er helemaal voor gaan en het een kans geven, wilde het niet lukken dan zou mijn camera verder voor mijn hobby gebruikt worden en kon ik altijd weer solliciteren. Dat het in deze korte tijd al zo zou gaan lopen dat had ik niet durven dromen. Als ik ergens aan begin ga ik ervoor maar dat is natuurlijk geen garantie..

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gezond, gelukkig en gezellig nieuw jaar!

Vets Place

Vets Place

Vorige maand ben ik naar Oosterhout gegaan om foto’s te maken bij Vets Place, een net geopende dierenkliniek.

Wat een prachtige kliniek! Het maakt deel uit van de mooie Boerenbond en Pets Place winkel. Ideaal om zo alles voor je dier onder 1 dak te hebben. Er werken 2 spontane meiden die het beste voor hebben met je dier.
Interessant om zo eens mee te kunnen kijken en te horen hoe het hier in zijn werk gaat.

Bedrijfsfotografie vind ik al heel leuk om te doen en de keren dat het samen valt met een bedrijf waar dieren de hoofdrol spelen is helemaal fantastisch. Deze keer genoot ik van de aanhankelijke hond die graag met me mee liep voor de nodige aandacht en gezelligheid.
Vervolgens een schattig konijntje op de foto en natuurlijk de mooie, fris ogende kliniek. De medewerksters Anne (dierenarts) en Leonie (paraveterinair) konden zich met de dieren bezig houden zodat ik ongedwongen foto’s kon maken.

Ik heb genoten, het was de reis zeker waard!

2 jarig bestaan!

2 jarig bestaan!

Z!E bestaat vandaag 2 jaar! Vanaf dag 1 ben ik blij met elke opdracht die ik krijg. Ik startte met een hele grote opdracht wat fantastisch is maar als iemand een extra foto wilde bestellen was ik ook blij.

Nog altijd ben ik dankbaar voor alle opdrachten en nog net zo enthousiast. Het voelt goed dat mensen vertrouwen in me hebben en Z!E weten te vinden.
Het merendeel van mijn klanten zijn zakelijke klanten. Inmiddels heb ik al voor vele websites mogen fotograferen, erg leuk om te doen! De afwisseling tussen de bedrijven, de mensen en het product werkt inspirerend.

Daarnaast komen er nog steeds hondenshoots voorbij. Vanuit dat idee ben ik Z!E gestart en koos ik de toepasselijke startdatum, dierendag!

Daarnaast wil ik verder met de workshops. Het was erg leuk om te doen en ik kreeg zelfs het compliment dat ik een natuurtalent ben. Hoe mooi is dat ?
De mensen uit de groepen waren enthousiast en er is al om een vervolg gevraagd.

Mijn website wordt nog altijd goed bekeken. De tijd ontbrak om veel toe te voegen. Ik ben vorig weekend aan de slag gegaan voor een portfolio met de bedrijfsfotografie. Daarnaast zal ik informatie over de workshops toevoegen. Als het online kan laat ik het jullie natuurlijk weten.

Ik heb de afgelopen 2 jaar zoveel dingen mogen doen die ik nooit had kunnen bedenken. Altijd weer wat spannend maar vooral heel leuk en ik houd van de uitdaging!

Heb je ideeën of vragen neem gerust contact om mogelijkheden te bespreken!

Vissen!

Vissen!

Na een vrij rustige winter stonden er net weer leuke opdrachten gepland. Maar door het hele Corona gebeuren liep dit natuurlijk allemaal anders.

1 van de opdrachten die gepland stond heb ik vorige week alsnog mogen doen. Ik was gevraagd door AquariumVerhuur om de aquariums die dit bedrijf plaatst te fotograferen. Ik mocht langs 6 bedrijven in Noord-Holland om daar foto’s te maken van de aquariums als reclamemateriaal en voor de website.

Ik moet bekennen dat ik het van te voren wel spannend vond. Het was een behoorlijke reis en je wil overal op tijd zijn om de ronde af te kunnen maken. Ik kende de locaties niet en aquariums zijn niet makkelijk mooi te fotograferen. Ik had in al een keer geoefend bij de dierenwinkel om in elk geval vast iets te kunnen uitproberen en te kijken welke instellingen welke resultaten geven.

S’morgens had ik vooral erg veel zin en was ik heel nieuwsgierig wat de dag me zal brengen. Dankzij google maps ben ik overal gekomen. Ik begon in Hem met 2 locaties, daarna door naar Hoorn, Zwaag, Den Helder, Alkmaar en via Volendam weer naar huis. Het was een flinke reis van 390 kilometer en 6 uur en 20 minuten in de auto. Gelukkig vind ik auto rijden leuk en houd ik van muziek, dus een perfecte combinatie.

Wat was het leuk om steeds verrast te worden door de goed verzorgde aquariums met de prachtige vissen. De variatie per locatie en aquariums is groot en heel verrassend.
Bovenstaande foto geeft een kijkje in een zee aquarium. Dit kantoor was in Den Helder. Bij het aquarium was een zitje gecreëerd met een vuurtoren op de muur. Alles was helemaal in lijn met het aquarium.

Afgelopen woensdag heb ik de foto’s geleverd en gister belde de eigenaar, Erik Rood, om me te bedanken en te zeggen hoe blij hij met de foto’s is. Hij heeft het beloond met een prachtige review.

Corona

Corona

Wat leven we in een rare tijd nu. Mijn 1e gedachten waren over het gevaar voor de gezondheid van iedereen. Veel mensen die in een risico groep vallen waarbij je er niet aan wilt denken die te moeten missen.

Daarnaast baalde ik ook omdat ik voor Z!E mooie opdrachten gepland had staan en na de winter die toch rustiger is keek ik er zo naar uit. Privé stonden ook leuke uitjes op de planning. Maar met Fien en Liva alleen maar thuis houdt het werken en weggaan toch wel op dus wat dat betreft had ik er snel vrede mee. en zag ik in dat we veel geluk hebben dat we samen zo flexibel kunnen zijn.

Terugkijkend op de afgelopen 6 weken hebben we het erg goed gedaan met elkaar. Fien en Liva spelen heerlijk en zijn misschien nog wel gekker op elkaar geworden voor zover mogelijk. Ronald werkt boven maar luncht gezellig mee en is er op tijd met eten, ook prettig zonder files. Zo is er na het eten tijd voor een korte wandeling of bal-tikkertje in de voortuin.  Hij helpt vaak tussendoor een keer met wat schoolwerk voor Fien. Even wat frisse motivatie is welkom op zijn tijd! We helpen elkaar goed en maken er vooral ook een gezellige tijd van.
Ik heb er vanuit Z!E een opdracht bij en dat doe ik vooral in de avond uren. Zo loopt Z!E toch door ook al is de tijd natuurlijk beperkt. Het is veel maar geeft me ook rust omdat de kans nu groot is dat Z!E kan blijven bestaan. De verwachting is dat de uitgestelde opdrachten in betere tijden alsnog gedaan mogen worden. Dat zou heel geweldig!

Mijn eindexamen (Vakopleiding FotoVakSchool) staat ook voor de deur. Hier keek ik erg naar uit, een expositie en ik had mooie ideeën! Helaas loopt dat nu allemaal anders. De foto’s die ik wilde maken kunnen nu niet, de expositie ruimte is afgezegd en ik had geen idee waar ik tijd kan vinden om rustig te fotograferen.
De normale examen rondes gaven me altijd al aardig stress omdat er veel tijd in gaat zitten. Het eindexamen is natuurlijk nog even een stapje meer. Althans dat wil ik!
Creatief denken lukte me niet meer door de volle dagen en avonden. Ik merk gelukkig dat het weer wat begint te komen. In de mei vakantie is er geen schoolwerk  dus zijn de dagen wat relaxter verwacht ik en na de vakantie mogen Fien en Liva 2 dagen naar school. Ik houd normaal wel van een bepaalde druk om nog beter te presteren. Op dat gebied nu niks te klagen…

Hoe belangrijk ik mijn opleiding ook vind, ons gezin gaat voor en als ik zie hoe fijn we het hebben met z’n vieren dan kan ik alleen maar zeggen dat ik trots en blij ben!

Iedereen om ons heen is nog gezond. Ik realiseer me goed dat dat bij velen niet zo is en dat de tijd dan totaal anders is. Sterkte voor diegene en daar waar lukt veel plezier en geniet van elkaar en het mooie weer.

Bovenstaande foto is 1 van de weinige die ik gemaakt heb de laatste tijd. Het beeld omschrijft hoe het is voor mij. Het is veel maar we staan sterk. De zon en het voorjaar helpen enorm.

Blij!

Blij!

Het is zo fijn te merken dat Z!E langzaam groeit en zoveel mensen enthousiast zijn. Er staan allemaal leuke opdrachten gepland komende maanden. Ik houd jullie op de hoogte!

Mensen benaderen mij ook weer om in het voorjaar foto’s te maken van hun gezin. Straks als alles mooi groen is zijn de buitenfoto’s weer extra mooi! Fijn dat die tijd er weer aankomt! De herfst is prachtig en de winter kan ook heel speciaal zijn, maar voor de meesten zijn voorjaar en zomer wel favoriet.

Verder blijf ik bezig met fotograferen voor mijn portfolio ‘Wisselende Wand’ waar ik me richt op beelden voor aan de wand thuis of voor bedrijven. Ik vind het heel ontspannend om zo te fotograferen. Goed kijken naar vormen, structuur en belichting maar vooral vanuit mijn gevoel fotograferen. Ik neem dan ook echt de tijd en kan er helemaal in op gaan.
Eigenlijk kies ik bijna altijd groen, vaak heel onbewust. Dat frisse groen trekt me aan dus ook ik kan niet wachten tot het voorjaar is!

Deze keer ben ik voor roze gegaan zoals je ziet. Je kan mij je voorkeuren aangeven qua kleuren en vorm. Het kan zijn dat je een bepaalde uitstraling zoekt (zwart is vaak chique, rood staat voor warmte), het in je interieur moet passen of misschien wil je er een psychologisch effect mee bereiken (blauw stimuleert creativiteit en verfrissend, groen werkt ontspannend). Dit zijn in het kort wat voorbeelden van kleuren.

Ik denk graag mee om de juiste keuze te maken en doe dit geheel vrijblijvend.

Geslaagd!

Geslaagd!

Vorige week heb ik weer examen gedaan. Ik heb mezelf uitgedaagd de dingen aan te gaan die ik nog niet zelf deed.
Op school werken we in de studio, maar thuis hebben we geen plek voor een vaste studio. Nu heb ik dat nooit een probleem gevonden omdat ik houd van buiten fotograferen en het gebruiken van natuurlijk licht. De reden dat ik toch iets wilde bedenken om studio foto’s te maken is het toch vaak wisselende weer en meer keuze voor mijn klant. Daarbij komt nog dat ik het erg leuk ben gaan vinden en er zoveel mogelijk is met extra licht. Maar dan wel op mijn manier, niet tig lampen die haast niet te vervoeren zijn, maar mijn eigen bescheiden reportageflitser op statief, de flitser op mijn camera en een mooie egale achtergrond.

Ik heb vorig jaar meerdere series zakelijke portretten gemaakt. Dat kan erg goed buiten maar is dan seizoensgebonden. Juist om die reden wil ik het binnen kunnen doen. Tot nu toe vonden mijn klanten een stenen muur of juist het groen van buiten erg mooi als achtergrond maar het kan me ook voorstellen dat er bedrijven zien die graag een egale zwarte of witte achtergrond willen. Zwart oogt chique en tegelijk mooi stoer.
Ik heb buiten gemerkt dat het heel vaak toch net droog blijft gelukkig maar als het te koud is krijg je ook snel verkleuring in het gezicht en voor mensen is het dan niet prettig.

Wat betreft de honden was ik altijd overtuigd van buiten, spelend en rennend door de weide, het water of bos. Dat vind ik nog steeds heel leuk en ik houd van het vele groen in de foto’s. Tot ik foto’s tegenkwam van honden in een studio die ik geweldig vond. Het kon me goed voorstellen dat mensen hun hond heel graag zo laten vastleggen.
Voor honden lijkt het me het fijnst thuis te zijn, lekker vertrouwd. Met de spullen die ik nu heb kan ik gewoon bij de mensen langs. Ik heb de mogelijkheid het thuis op te zetten als iemand dat prettiger vind en ik kan het zelfs buiten opzetten.

Ik heb nu een mobiele studio en ben gaan kijken of het met mijn losse reportageflitser en de flitser op mijn camera haalbaar is goede portretten te maken.  
Ik heb voor mijn examen gekozen voor honden omdat ik dat heel erg leuk vind en het ook een extra uitdaging is. Mensen kan je toch makkelijker vragen een bepaalde positie in te nemen.
Onze leraar was zeer positief over mijn mooie presentatie en gaf aan dat ik in korte tijd een grote sprong gemaakt heb door dit aan te pakken. Juist door dit flitsen aan te grijpen en op deze manier te gaan werken. Het is beloond met een 8, een cijfer om trots op te zijn! Hij verwacht dat ik een ontzettende sprong ga maken als ik hierin door ga en zei dat ik hard gewerkt heb in korte tijd. Ik ga hier zeker in door want er is zoveel mogelijk en ik heb er zin in om alles verder uit te gaan werken.

Het examen bestond uit 3 modules. Naast de honden heb ik een serie Amaryllis foto’s gemaakt, ook in mijn mobiele studio. Deze foto’s zijn gemaakt met het idee ze over een gehele wand te plaatsen zodat je in een bedrijf een geheel krijgt of thuis een wand speciaal kan maken wat een unieke sfeer geeft in je interieur.
Voor de 3e serie ben ik met de flitser op pad gegaan buiten. Ik wilde rijp fotograferen en dacht in de decembermaand dat dat wel goed zou komen. Dat viel tegen! 2x had het gevroren en kon ik op pad. ‘S morgens vroeg in het donker ging ik richting het bos vlakbij ons huis. Maar de rijp was minimaal en wat had ik koude handen, mijn haar was bevroren en ik vroeg me af hoe ik dit onderwerp had kunnen bedenken. Toch heb ik doorgezet en mooie foto’s weten te maken. Ik wilde een ander effect en daarom ging ik flitsen in het donker. Ik heb een serie gemaakt van 3 donkere foto’s en 3 foto’s ’s morgens toen het al licht was. Als er meer vorst geweest was had ik een geheel donkere serie kunnen maken om mezelf ook hierin eens uit te dagen het anders te doen.
Al met al vond ik de combinatie ook juist erg mooi en de leraar gaf ook aan dat de serie prachtig is geworden en de compositie zeer goed.

De Amaryllis en vorst serie is al te zien op Instagram en op Facebook en LinkedIn staan ook de voorbeelden hoe de Amaryllis serie eruit ziet in een interieur. In deze opdracht heb ik de sauna als klant voor ogen gehad en daarom het sauna achtige interieur gekozen. Ook mijn keuze voor het warme rood en de mooie vormen van de Amaryllis is op dat idee gebaseerd.

We gaan nu alweer het laatste half jaar van deze Vakopleiding in. Het eindexamen is het organiseren van een expositie. Met een opleiding als deze is het gewoon jammer als het straks afgelopen is.

Alle foto’s komen natuurlijk ook op mijn website maar ik heb weer wat plannen voor mijn site die ik eerst verder uit wil werken. Zodra het zover is horen jullie het zeker ?

Allemaal leuke plannen!

Allemaal leuke plannen!

Het jaar is alweer bijna om, het is echt omgevlogen zoals de tijd eigenlijk altijd snel gaat. Ik ben weer bezig met allerlei leuke plannen en druk voor school. Ik zit inmiddels in het laatste jaar en de verwachtingen van school liggen hoog maar voor mezelf leg ik de lat nog hoger. Wat ik juist zo leuk vind aan deze opleiding is gelijk ook lastig als het op de examens aan komt. Praktijk is super maar je moet wel de ideeën verzinnen. Nu ben ik wel creatief en komen er zeker veel ideeën,  maar wat is nu goed genoeg en haalbaar.
Ik moet zeggen dat ik ook alle theorie erg interessant vind. Er is zoveel te leren dus ik ben heel blij dat ik na de Basisopleiding de Vakopleiding ben gaan doen. Je leert zoveel bij wat in de praktijk weer van pas komt.

Jullie zullen de resultaten eind januari zien!

Wat betreft Z!E merk ik dat ik bij de start zo goed wist waar ik me op ging richten. Alleen door vragen van klanten heb ik afgelopen jaar ook vele andere dingen gedaan en veel kinderen en families mogen fotograferen. Ik houd van contact met mensen en geniet van de fotoshoots dus blijf me vooral vragen!
Daarnaast wil ik voor mezelf goed kijken waar ik me op richt. Waar wil ik dat Z!E in uitblinkt. Eigenlijk ben ik daar wel uit en is dit wat ik bij de start van Z!E al wist. Honden en beelden voor aan de wand thuis of op kantoor. Dit kan in mooie lijsten of een hele muur met een foto. Persoonlijk vind ik dat erg mooi en zakelijk en privé kan dit zoveel toevoegen. Thuis wil ik zo’n muur maken maar welke foto kiezen we uit al de foto’s?
Dus de muur is nu nog steeds taupe…. ook mooi maar kan beter. Ik denk dat het strand en zee gaat worden. Wij genieten zo van strand en zee als gezin dat het wel heel erg bij ons past en lekker ontbijten met uitzicht op de zee klinkt toch goed!

Nu ik het zo schrijf denk ik wat doe ik toch moeilijk, de foto die al sinds die gemaakt is in mijn hoofd zit moet het worden. Ik denk dat Ronald het helemaal eens is maar voor de zekerheid even overleggen en aan de slag.

Wat betreft de honden heb ik nieuwe ideeën. Ik merk hoe blij ik van honden word en de honden tot nu toe van mij dus ik wil hier zeker in door. Wat ik juist erg mooi vond is het buiten in de natuur je hond vastleggen terwijl hij speelt, rent of lekker zit te kijken. Dit blijf ik ook zeker doen maar daarnaast ga ik uitproberen hoe een mobiele studio werkt.
De hond kan fijn in zijn eigen huis blijven en ik kom langs met belichting en een neutrale achtergrond. Ik dacht altijd dat een hond in de studio niet bij me zou passen, maar ik heb nu ideeën wat ik helemaal zie zitten! 
Het voordeel hiervan is dat het niet zo weersafhankelijk is en je qua belichting meer zelf in de hand hebt. Ook kan het buiten geplaatst worden maar kan je een heel ander type foto creëren. De baasjes kennen de honden natuurlijk het beste en kunnen een keuze maken. 

Wil je nu ook wat anders aan de muur of een mooi portret van je hond? Neem gerust contact op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Zoals ik al aangaf geniet ik erg van de kinderen en families en genoot ik van de onverwachtse variatie afgelopen jaar. Dus heb je een leuk idee of wil je iets specifieks? Neem contact op dan kunnen we vrijblijvend afspreken om onze ideeën uit te wisselen en te kijken of het overeen komt.

Allemaal hele fijne feestdagen en een mooi nieuwjaar gewenst vol goeie gezondheid en veel plezier!