Blog

Regelmatig schrijf ik een blog over mijn ervaringen tijdens mijn opdrachten of wat me bezighoudt rondom Z!E. Zo krijg je een idee wat ik zoal meemaak en hoeveel afwisseling er steeds weer is. Soms kan ik nog niet geloven dat dit werkelijk mijn werk is.
Ik geniet er volop van!

Z!E bestaat 3 jaar!

Z!E bestaat 3 jaar!

Wat gaat het snel en wat ben ik blij dat ik destijds de stap gezet heb. Ik kreeg toen de keuze in dienst te komen op de afdeling waar ik op dat moment werkzaam was of ik kon een nieuwe weg inslaan. Aangezien ik toe was aan een nieuwe uitdaging en ik de kans kreeg op begeleiding en opleiding, was mijn keuze snel gemaakt.

Vanaf de start van Z!E heb ik mooie fotografie opdrachten wat me steeds weer vertrouwen gaf. Daarnaast hielpen de opleidingen voor de nodige extra kennis en het idee dat ook de leraren aan de Fotovakschool steeds positief waren gaf me een goed gevoel.
Doordat de winters nog rustig waren werd ik eind 2019 wel wat onrustig. Ik ben gewend goed voor mezelf te kunnen zorgen en werk daar graag hard voor. Bij het opzetten van een bedrijf heeft dit natuurlijk tijd nodig. Natuurlijk wist ik dat, maar toch voelde het niet goed die tijd af te wachten. Tijd voor actie!
Nog steeds ben ik blij dat ik me naast de fotografie al 1,5 jaar laat inhuren voor het verwerken van hypotheekdossiers. Via diegene die me destijds aangeboden heeft op de afdeling in dienst te komen. Wekelijks plan ik mijn werk, zo kunnen fotografie opdrachten altijd voorgaan. Daarnaast heb ik mogelijkheden extra te investeren in apparatuur en natuurlijk bij te dragen thuis. Tot op heden bevalt deze constructie van beide kanten goed.

Het voordeel van het zelf flexibel plannen is ook dat ik er veel voor onze dochters kan zijn. Ze worden snel groot en nu vinden ze het nog leuk dat ik er ben…

Er wordt hard gewerkt aan een vernieuwde website. Ik ben blij met de huidige site maar kan mijn projecten niet voldoende kwijt en dat is zonde. Daarnaast had ik destijds ideeën die toen niet mogelijk waren en inmiddels wel. Met de nodige hulp hoop ik alles binnenkort af te hebben zodat iedereen kan zien wat ik allemaal gedaan heb en potentiële klanten kunnen bepalen of het bij ze past.

Het loopt lekker met de fotografie en met veel plezier kom ik op vele verschillende plekken. Ik ben begonnen als dierenfotograaf maar heb al 2 jaar vooral zakelijke klanten en dat past goed bij me. Er zijn inmiddels al veel websites gevuld met mijn foto’s. Soms zijn het bedrijven met dieren, maar ook zonder dieren is dit echt waar ik voor sta en ga!

Alweer vakantie!

Alweer vakantie!

​Wat gaat de tijd snel, de vakantietijd is al aangebroken. Wel een rare tijd met Corona en de overstromingen. Wat je ook gaat doen de zomer is vaak toch extra genieten. De zonnige periode met veel warmte is in elk geval mijn favoriet!

Het jaar begon rustiger qua fotografie. Bepaalde zaken liepen niet zo vlot door de Corona en ik kreeg de indruk dat mensen in deze onzekere tijd toch wat meer afwachten. Logisch ook!
Gelukkig laat ik me ook inhuren in de financiële branche en de huizenmarkt loopt gigantisch dus werk genoeg. Na een rustige winter in 2020 besloot ik dat het fijn zou zijn iets ernaast te doen om zo ook bij te kunnen dragen aan ons huishouden en te kunnen investeren. Een perfecte combinatie en de fotografie opdrachten kunnen voor gaan omdat ik per week plan en erg flexibel ben.

Gelukkig bleef de fotografie doorlopen. Professioneel fotograferen is echt een droom die uitkomt dus ik blijf hiervoor tijd vrij maken. Ik geniet van het maken van mooie beelden, de mensen die ik ontmoet en de nieuwe plekken waar ik kom.
Ik heb weer geïnvesteerd in opleiding, coaching  (beide inmiddels afgerond) en ik heb top apparatuur aan kunnen schaffen voor een nog betere kwaliteit foto’s.

De laatste maanden merk ik dat de fotografie nog weer meer op gang komt. Ik ben druk bezig om alles voor mijn vakantie te verwerken en na de vakantie staan er alweer opdrachten gepland. Wat heerlijk om zo af te sluiten voor de vakantie.

Een fijne zomer voor iedereen!

Mijn portfolio Beeldend Bedrijf

Mijn portfolio Beeldend Bedrijf

Het lijkt me leuk wat meer te vertellen over dit onderdeel van mijn vak. We kennen allemaal de websites die niet uitstralen wat je tegenwoordig mag verwachten. Smaak is natuurlijk altijd een belangrijk punt maar kwaliteit is eigenlijk waar het om gaat. Als het er goed uit ziet, ook al is het niet mijn smaak, dan zal ik niet gelijk afhaken. Die neiging heb ik wel als het onprofessioneel oogt.
Een website bestaat zeker niet alleen uit foto’s. Een goede opmaak, het lettertype en een o.a. een mooi logo doen ook erg veel. Als de basis goed is kunnen professionele foto’s veel verschil maken. Mensen zijn visueel ingesteld en lezen vaak de tekst deels maar de afbeeldingen ziet men eigenlijk automatisch en geven de kijken gelijk een bepaalde indruk.

Inmiddels heb ik voor vele bedrijven mogen fotograferen. Ik kies bewust voor offertes op maat zodat er voor ieder bedrijf mogelijkheden zijn.
Ik lever een ruime serie foto’s die overal voor ingezet mogen worden. Naast je website kan het bijvoorbeeld voor social media, brochures of mailingen gebruikt worden. Wil of heb je geen website dan kan je een serie laten maken voor social media of bijvoorbeeld drukwerk.

Gemiddeld fotografeer ik 1,5 tot 2 uur voor een complete serie van het pand van buiten en binnen. Een aantal producten en/of dieren met daarnaast nog foto’s van personeel wat aan het werk is. Zo krijgen mensen die je website of social media bekijken een goed beeld van de sfeer. De drempel om binnen te stappen of contact op te nemen is hierdoor lager.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je ook portretten van je personeel wilt of puur foto’s van je producten. We bespreken de wensen en juist de afwisseling in bedrijven en wensen van mensen zijn erg leuk.

Vorige jaar had ik een klus waarbij ik Noord Holland door mocht om bij 6 bedrijven hun product te mogen fotograferen, dit ging om een bedrijf wat prachtige Aquariums levert en juist het fotograferen van de aquariums bij de klanten gaf een goed beeld van de vele mogelijkheden en het resultaat.
Ook loopt er een klus van zo’n 2 jaar waar ik wekelijks de sloop en inmiddels opbouw fotografeer van een nieuw gemeentehuis. Totaal anders maar fantastisch om te doen.

Ik merk dat ook bedrijven aan de andere kant van Nederland me benaderen. Dit omdat mijn foto’s hun erg aanspreken. Een mooi compliment waar ik erg blij mee ben!

Wil je eens kennismaken of vrijblijvend een prijsopgave neem gerust contact op.

Ontwikkelen en blijven leren

Ontwikkelen en blijven leren

​Je blijft je vanzelf ontwikkelen in de fotografie. Je ziet dingen en wil het uitproberen maar ook simpelweg door te fotograferen. Ik leer eigenlijk steeds bij en ontdek wat voor mij het beste werkt en bij mij past.

Nu kwam er de laatste maanden weinig van extra fotograferen. Ik had mijn handen vol aan de vaste opdrachten en de kinderen thuis.
Gelukkig kwam het bijzondere winterweer net in ons weekend aan zee en kon ik er fijn op uit. Lekker het strand over en de duinen in. Deze foto is gemaakt op het strand. Prachtig om te zien hoeveel verschillende patronen er ontstonden door het zand, de sneeuw en de wind.

In de opleidingen aan de fotovakschool heb ik veel geleerd en daarom heb ik nu gekozen voor een training op maat. Alles wat ik nog wil verbeteren of uitbreiden qua kennis heb ik doorgegeven en gaan we nu stap voor stap behandelen.
Eind vorig jaar heb ik een nieuwe camera aangeschaft. Het schijnt de beste systeemcamera van dit moment te zijn en ik wil er alles van weten. Daar start ik vrijdag mee, ik kijk er naar uit!

Als we de voorspellingen moeten geloven komt het voorjaar er alweer aan. Straks weer het frisse groen vastleggen. Dat blijft mooi en daar kan ik altijd van genieten! 

Weer een jaar voorbij!

Weer een jaar voorbij!

Inmiddels bestaat Z!E ruim 2 jaar en realiseer ik me wekelijks wel een keer hoe bijzonder en fijn het is dat het zo lekker loopt.

Dit jaar heb ik bijna alleen maar bedrijven gefotografeerd en enkele hondenshoots. Ik ben Z!E gestart als dierenfotograaf en nog steeds vind ik het geweldig om dieren vast te mogen leggen. Ze zijn altijd zichzelf en het kost soms wat tijd maar dan staan ze er ook prachtig op. De tijd neem ik graag juist ook omdat ik het zo fijn vind dat een hond ook vaak doet waar hij zin in heeft.

Er zijn dit jaar vele bedrijven mijn lens gepasseerd en ik merk dat dit echt is wat bij me past. Het ter plekke kijken wat de juiste positie is en een combinatie van het pand, de omgeving, de werknemer en soms het dier is erg afwisselend en leuk. Daarnaast is het heel mooi om te zien wat mijn foto’s doen met een website of reclame op social media of in brochures. Inmiddels heb ik kunnen investeren in apparatuur waardoor ik weer een sprong kan maken.

Ik ben Z!E met vertrouwen gestart maar ook zeker als een soort van wens waarbij ik heel realistisch ben. Ik wil er helemaal voor gaan en het een kans geven, wilde het niet lukken dan zou mijn camera verder voor mijn hobby gebruikt worden en kon ik altijd weer solliciteren. Dat het in deze korte tijd al zo zou gaan lopen dat had ik niet durven dromen. Als ik ergens aan begin ga ik ervoor maar dat is natuurlijk geen garantie..

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gezond, gelukkig en gezellig nieuw jaar!

Vets Place

Vets Place

Vorige maand ben ik naar Oosterhout gegaan om foto’s te maken bij Vets Place, een net geopende dierenkliniek.

Wat een prachtige kliniek! Het maakt deel uit van de mooie Boerenbond en Pets Place winkel. Ideaal om zo alles voor je dier onder 1 dak te hebben. Er werken 2 spontane meiden die het beste voor hebben met je dier.
Interessant om zo eens mee te kunnen kijken en te horen hoe het hier in zijn werk gaat.

Bedrijfsfotografie vind ik al heel leuk om te doen en de keren dat het samen valt met een bedrijf waar dieren de hoofdrol spelen is helemaal fantastisch. Deze keer genoot ik van de aanhankelijke hond die graag met me mee liep voor de nodige aandacht en gezelligheid.
Vervolgens een schattig konijntje op de foto en natuurlijk de mooie, fris ogende kliniek. De medewerksters Anne (dierenarts) en Leonie (paraveterinair) konden zich met de dieren bezig houden zodat ik ongedwongen foto’s kon maken.

Ik heb genoten, het was de reis zeker waard!

2 jarig bestaan!

2 jarig bestaan!

Z!E bestaat vandaag 2 jaar! Vanaf dag 1 ben ik blij met elke opdracht die ik krijg. Ik startte met een hele grote opdracht wat fantastisch is maar als iemand een extra foto wilde bestellen was ik ook blij.

Nog altijd ben ik dankbaar voor alle opdrachten en nog net zo enthousiast. Het voelt goed dat mensen vertrouwen in me hebben en Z!E weten te vinden.
Het merendeel van mijn klanten zijn zakelijke klanten. Inmiddels heb ik al voor vele websites mogen fotograferen, erg leuk om te doen! De afwisseling tussen de bedrijven, de mensen en het product werkt inspirerend.

Daarnaast komen er nog steeds hondenshoots voorbij. Vanuit dat idee ben ik Z!E gestart en koos ik de toepasselijke startdatum, dierendag!

Daarnaast wil ik verder met de workshops. Het was erg leuk om te doen en ik kreeg zelfs het compliment dat ik een natuurtalent ben. Hoe mooi is dat ?
De mensen uit de groepen waren enthousiast en er is al om een vervolg gevraagd.

Mijn website wordt nog altijd goed bekeken. De tijd ontbrak om veel toe te voegen. Ik ben vorig weekend aan de slag gegaan voor een portfolio met de bedrijfsfotografie. Daarnaast zal ik informatie over de workshops toevoegen. Als het online kan laat ik het jullie natuurlijk weten.

Ik heb de afgelopen 2 jaar zoveel dingen mogen doen die ik nooit had kunnen bedenken. Altijd weer wat spannend maar vooral heel leuk en ik houd van de uitdaging!

Heb je ideeën of vragen neem gerust contact om mogelijkheden te bespreken!

Vissen!

Vissen!

Na een vrij rustige winter stonden er net weer leuke opdrachten gepland. Maar door het hele Corona gebeuren liep dit natuurlijk allemaal anders.

1 van de opdrachten die gepland stond heb ik vorige week alsnog mogen doen. Ik was gevraagd door AquariumVerhuur om de aquariums die dit bedrijf plaatst te fotograferen. Ik mocht langs 6 bedrijven in Noord-Holland om daar foto’s te maken van de aquariums als reclamemateriaal en voor de website.

Ik moet bekennen dat ik het van te voren wel spannend vond. Het was een behoorlijke reis en je wil overal op tijd zijn om de ronde af te kunnen maken. Ik kende de locaties niet en aquariums zijn niet makkelijk mooi te fotograferen. Ik had in al een keer geoefend bij de dierenwinkel om in elk geval vast iets te kunnen uitproberen en te kijken welke instellingen welke resultaten geven.

S’morgens had ik vooral erg veel zin en was ik heel nieuwsgierig wat de dag me zal brengen. Dankzij google maps ben ik overal gekomen. Ik begon in Hem met 2 locaties, daarna door naar Hoorn, Zwaag, Den Helder, Alkmaar en via Volendam weer naar huis. Het was een flinke reis van 390 kilometer en 6 uur en 20 minuten in de auto. Gelukkig vind ik auto rijden leuk en houd ik van muziek, dus een perfecte combinatie.

Wat was het leuk om steeds verrast te worden door de goed verzorgde aquariums met de prachtige vissen. De variatie per locatie en aquariums is groot en heel verrassend.
Bovenstaande foto geeft een kijkje in een zee aquarium. Dit kantoor was in Den Helder. Bij het aquarium was een zitje gecreëerd met een vuurtoren op de muur. Alles was helemaal in lijn met het aquarium.

Afgelopen woensdag heb ik de foto’s geleverd en gister belde de eigenaar, Erik Rood, om me te bedanken en te zeggen hoe blij hij met de foto’s is. Hij heeft het beloond met een prachtige review.

Corona

Corona

Wat leven we in een rare tijd nu. Mijn 1e gedachten waren over het gevaar voor de gezondheid van iedereen. Veel mensen die in een risico groep vallen waarbij je er niet aan wilt denken die te moeten missen.

Daarnaast baalde ik ook omdat ik voor Z!E mooie opdrachten gepland had staan en na de winter die toch rustiger is keek ik er zo naar uit. Privé stonden ook leuke uitjes op de planning. Maar met Fien en Liva alleen maar thuis houdt het werken en weggaan toch wel op dus wat dat betreft had ik er snel vrede mee. en zag ik in dat we veel geluk hebben dat we samen zo flexibel kunnen zijn.

Terugkijkend op de afgelopen 6 weken hebben we het erg goed gedaan met elkaar. Fien en Liva spelen heerlijk en zijn misschien nog wel gekker op elkaar geworden voor zover mogelijk. Ronald werkt boven maar luncht gezellig mee en is er op tijd met eten, ook prettig zonder files. Zo is er na het eten tijd voor een korte wandeling of bal-tikkertje in de voortuin.  Hij helpt vaak tussendoor een keer met wat schoolwerk voor Fien. Even wat frisse motivatie is welkom op zijn tijd! We helpen elkaar goed en maken er vooral ook een gezellige tijd van.
Ik heb er vanuit Z!E een opdracht bij en dat doe ik vooral in de avond uren. Zo loopt Z!E toch door ook al is de tijd natuurlijk beperkt. Het is veel maar geeft me ook rust omdat de kans nu groot is dat Z!E kan blijven bestaan. De verwachting is dat de uitgestelde opdrachten in betere tijden alsnog gedaan mogen worden. Dat zou heel geweldig!

Mijn eindexamen (Vakopleiding FotoVakSchool) staat ook voor de deur. Hier keek ik erg naar uit, een expositie en ik had mooie ideeën! Helaas loopt dat nu allemaal anders. De foto’s die ik wilde maken kunnen nu niet, de expositie ruimte is afgezegd en ik had geen idee waar ik tijd kan vinden om rustig te fotograferen.
De normale examen rondes gaven me altijd al aardig stress omdat er veel tijd in gaat zitten. Het eindexamen is natuurlijk nog even een stapje meer. Althans dat wil ik!
Creatief denken lukte me niet meer door de volle dagen en avonden. Ik merk gelukkig dat het weer wat begint te komen. In de mei vakantie is er geen schoolwerk  dus zijn de dagen wat relaxter verwacht ik en na de vakantie mogen Fien en Liva 2 dagen naar school. Ik houd normaal wel van een bepaalde druk om nog beter te presteren. Op dat gebied nu niks te klagen…

Hoe belangrijk ik mijn opleiding ook vind, ons gezin gaat voor en als ik zie hoe fijn we het hebben met z’n vieren dan kan ik alleen maar zeggen dat ik trots en blij ben!

Iedereen om ons heen is nog gezond. Ik realiseer me goed dat dat bij velen niet zo is en dat de tijd dan totaal anders is. Sterkte voor diegene en daar waar lukt veel plezier en geniet van elkaar en het mooie weer.

Bovenstaande foto is 1 van de weinige die ik gemaakt heb de laatste tijd. Het beeld omschrijft hoe het is voor mij. Het is veel maar we staan sterk. De zon en het voorjaar helpen enorm.

Blij!

Blij!

Het is zo fijn te merken dat Z!E langzaam groeit en zoveel mensen enthousiast zijn. Er staan allemaal leuke opdrachten gepland komende maanden. Ik houd jullie op de hoogte!

Mensen benaderen mij ook weer om in het voorjaar foto’s te maken van hun gezin. Straks als alles mooi groen is zijn de buitenfoto’s weer extra mooi! Fijn dat die tijd er weer aankomt! De herfst is prachtig en de winter kan ook heel speciaal zijn, maar voor de meesten zijn voorjaar en zomer wel favoriet.

Verder blijf ik bezig met fotograferen voor mijn portfolio ‘Wisselende Wand’ waar ik me richt op beelden voor aan de wand thuis of voor bedrijven. Ik vind het heel ontspannend om zo te fotograferen. Goed kijken naar vormen, structuur en belichting maar vooral vanuit mijn gevoel fotograferen. Ik neem dan ook echt de tijd en kan er helemaal in op gaan.
Eigenlijk kies ik bijna altijd groen, vaak heel onbewust. Dat frisse groen trekt me aan dus ook ik kan niet wachten tot het voorjaar is!

Deze keer ben ik voor roze gegaan zoals je ziet. Je kan mij je voorkeuren aangeven qua kleuren en vorm. Het kan zijn dat je een bepaalde uitstraling zoekt (zwart is vaak chique, rood staat voor warmte), het in je interieur moet passen of misschien wil je er een psychologisch effect mee bereiken (blauw stimuleert creativiteit en verfrissend, groen werkt ontspannend). Dit zijn in het kort wat voorbeelden van kleuren.

Ik denk graag mee om de juiste keuze te maken en doe dit geheel vrijblijvend.