Collega’s heb ik altijd heel belangrijk gevonden ook al werkte ik altijd liever zelfstandig dan in een groep. Dan nog kan je samenwerken, overleggen en elkaar helpen.

Ik dacht dat ik mijn collega’s erg zou gaan missen toen ik voor mezelf ging beginnen. Hoewel het in het begin soms wat stil was en ik besefte dat een praatje vanachter je bureau of bij het koffieautomaat je humeur positief kon veranderen mistte ik het amper. Ik deed opleidingen, sprak oud-collega’s dus er was voldoende contact.

Inmiddels ben ik ruim vijf jaar zelfstandig en zijn er steeds meer bedrijven waar ik vaker voor fotografeer. Je leert elkaar kennen wat ten eerste goed doet voor de fotografie en tijd scheelt. Het is prettig dat bedrijven weten hoe ik werk en ik de wensen en het bedrijf ken.

Zo ben ik in 2020 gestart om wekelijks voor Gemeente Voorst te fotograferen. Dit om het verloop van de circulaire sloop en opbouw van het gemeentehuis vast te leggen. Nog altijd fotografeer ik regelmatig voor de gemeente en is er een fijne samenwerking.

Door de jaren heen zijn er vele mooie samenwerkingen bijgekomen. Met sommige bedrijven is het eens per jaar of ze denken aan mij als er foto’s nodig zijn. Er zijn inmiddels ook bedrijven waarvoor ik maandelijks en zelfs wekelijks projecten langs ga die ik zelf plan (zie bovenstaande foto van de duo gietvloer https://www.ziefotografie.nl/soldicoat/).
Sociale media is iets waar niet ieder bedrijf aan toe komt. Als je voldoende gevarieerd beeldmateriaal hebt is het makkelijker regelmatig iets te laten zien.
Om te beginnen is het leuk om te laten zien waar je hard voor werkt en trots op bent. Daarnaast kan je bepaalde producten of werkzaamheden extra onder de aandacht brengen en zo sturen op opdrachten welke voorkeur hebben. Als je je sociale media eenmaal hebt staan en met enige regelmaat wat plaatst vergroot je je netwerk en kan je waar nodig gebruik maken van dit netwerk.

Voor twee bedrijven houd ik sociale media bij. Ik plaats ook met plezier een foto die een bedrijf al heeft of zelf maakt. Het is de pagina van het bedrijf.

Ik heb vorige week weer kennisgemaakt bij een bouwbedrijf. We bespreken verwachtingen, tarieven en de manier van samenwerken. Ik mag gelijk starten met het fotograferen van een project. Zo kunnen ze bekijken of mijn stijl van fotografie en manier van werken inderdaad aansluit. Heel fijn!

Ik houd van een open en eerlijk contact en ben flexibel. Dat werkt voor iedereen.